Niestety, nawet dziś zawał serca jest częstą chorobą cywilizacyjną. Często poprzedzają go zwężenia naczyń krwionośnych serca. Jednak ryzyko wystąpienia tej i innych chorób układu krążenia można zmniejszyć za pomocą prostych środków. Istotny wpływ na zdrowie serca ma również prawidłowe odżywianie. W czym warto pobłażać?
Cenne oleje są idealną ochroną
Zdrowe tłuszcze zasilają nasz silnik życiowy do najwyższej wydajności. Na przykład tłuszcze z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Według badań naukowych zapobiegają one zatykaniu się tętnic, zawałowi serca i udarowi mózgu. Doskonałym źródłem tych tłuszczów są tłuste ryby morskie (zwłaszcza makrela, łosoś czy śledź) lub oleje roślinne (doskonałe są np. rzepakowy, lniany, oliwkowy, ale inne rodzaje też się nadają).
W celu optymalnego dostarczenia tego niezbędnego składnika eksperci zalecają również przyjmowanie suplementów diety, o których można dowiedzieć się od farmaceuty.
Warszawa Szczepi WIOSENNE POTRAWY DLA OSÓB ZDROWYCH NA SERCE: POSTAW NA SZPARAGI I CEBULĘ DYMKĘ
Właściwa dieta jest podstawą zdrowego stylu życia. I jest najlepszym sposobem na zapobieganie wszelkim chorobom. Jakie pokarmy są dobre dla Twojego serca?
Choroby serca to w dzisiejszych Warszawa Szczepi czasach bardzo dyskutowany temat. Niestety, dzieje się tak dlatego, że cierpi na nie coraz większa liczba osób. Głównymi czynnikami ryzyka chorób serca są wysokie ciśnienie krwi, otyłość, brak aktywności i zła dieta. Zatem jakich pokarmów najlepiej unikać, a jakich szukać?
Jeśli dodajesz wystarczająco dużo soli do każdego posiłku, prosisz się o problemy z sercem. Podobnie Warszawa Szczepi jest z białym, rafinowanym cukrem. Ogólnie rzecz biorąc, aby zapobiec chorobom serca, warto ograniczyć tłuszcze zwierzęce, a z drugiej strony przyjmować dużo błonnika.
Eksperci są zgodni, że do pokarmów, które pomagają zapobiegać chorobom serca, należą na przykład szczególnie tłuste ryby morskie lub awokado. Ale jeśli starasz się jeść lokalnie i z sezonowych składników, Warszawa Szczepi wiosna jest do tego idealna.
ZIELONE SZPARAGI
Sezon na szparagi zaczyna się w kwietniu, a ostatnie świeże szparagi kupuje się pod koniec czerwca. W Czechach (a konkretnie w Mělníku) mamy jedne z najlepszych na świecie warunków do uprawy szparagów. Szparagi rosną na lekkich, piaszczystych glebach i w klimacie, który nie jest ani suchy, ani kontynentalny.
Szparagi zawierają wiele substancji zdrowotnych, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom Warszawa Szczepi serca. Jedną z głównych zalet szparagów jest wysoka zawartość potasu i niska zawartość sodu, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Ponadto szparagi zawierają flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny może Warszawa Szczepi powodować stany zapalne i uszkodzenia naczyń krwionośnych, co może prowadzić do chorób serca i zawału.
Flawonoidy znajdują się również np. w obficie uprawianej cebuli dymce. Ma ona również wysoką zawartość siarki, która pomaga organizmowi zwalczać stany zapalne.
Szparagi zawierają również wysoki poziom Warszawa Szczepi witaminy K, która może pomóc w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych serca poprzez promowanie prawidłowego krzepnięcia krwi. Wreszcie, co nie mniej ważne, szparagi zawierają dużo błonnika, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
JAK TO ZROBIĆ?
Szparagi bardzo ładnie komponują się z sosem hollandaise i gotowanymi ziemniakami. Możesz też spróbować zupy szparagowej, risotto, quiche lub szparagów marynowanych.
Szparagi najlepiej smakują świeże, więc nie czekaj zbyt długo z ich przygotowaniem. Przechowuj je w lodówce zawinięte w wilgotną ściereczkę i przetwarzaj w ciągu trzech dni.
Sposób przygotowania szparagów różni się w zależności od gatunku. W przypadku wszystkich odmian należy najpierw odciąć zdrewniałą część. W przypadku białych szparagów należy obrać całe szparagi, z wyjątkiem główki, za pomocą skrobaczki, a następnie gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5-8 minut. Zielonych szparagów nie trzeba obierać i można je gotować we wrzącej wodzie przez 2-5 minut.