Grzyby leśne

0

Spacer po lesie jesienią może ujawnić różnorodne grzyby leśne. Począwszy od delikatnych, jasnobrązowych mini-parasolek, przez mięsiste, białe piłki softball, po długie na stopę, pomarańczowo-żółte stojaki wyrastające ze zgniłych kłód, dostępne są w różnych odcieniach, kształtach i rozmiarach.

Grzyby mają kluczowe znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia lasów, rozkładają szczątki drzewne – szczegóły, a także pomagają drzewom uzyskać potrzebne składniki odżywcze.

Grzyby nie są ani roślinami, ani zwierzętami, a także biolodzy umieszczają je we własnym królestwie. Grzyb, który widzimy, to tylko niewielka część grzyba. Grzyby są owocami grzyba, krótkoterminowymi ramami mającymi na celu rozproszenie zarodników. Większość ciała grzyba lub grzybni jest ukryta pod ziemią lub wewnątrz martwego drzewa lub upuszczonej kłody, na której się rozwija.

Grzybnia składa się z sieci nitkowatych włókien, zwanych strzępkami, które rozszerzają się przez brud lub drewno, wydzielając kwasy i enzymy, które rozkładają podłoże, znacznie ułatwiając grzybom wchłanianie składników odżywczych. Jeśli przewrócisz kilka zgniłych kłód, zazwyczaj zobaczysz poniżej pajęczą sieć białej lub żółtej grzybni.

Wiele grzybów odgrywa w lasach kluczową funkcję rozkładających.

Grzyby leśne

Gdy żywią się okrywą gruntową i martwymi drzewami, przekształcają te szczątki w próchnicę, uwalniając i ponownie wykorzystując składniki odżywcze z powrotem do gleby, aby nowe drzewa mogły rosnąć. Tylko grzyby, a także niektóre mikroorganizmy są zdolne do rozkładania ligniny, pierwiastka drewna i różnych innych roślin, które nadają sztywność. Grzyb ogona indyka, z koncentrycznymi pasmami brązu, korozji, a także szarości, jest przykładem grzyba rozkładającego drewno.

Inne grzyby są pasożytami, rozwijają się na żywych drzewach, a także mogą w pewnym momencie zabić żywiciela. W fascynującym partnerstwie złocisty grzyb miodowy pasożytuje na żywych drzewach, a następnie je rozkłada, podczas gdy poroniony grzyb entoloma z kolei pasożytuje na grzybach miodowych.

Niektóre rodzaje grzybów, takie jak trufle i wielka purchawka, bardzo korzystnie wpływają na drzewa, a także inne rośliny, rozszerzając swoje pochodzenie jako partnerzy symbiotyczni. Ta przeplatająca się sieć grzybów mikoryzowych może pobierać wodę i składniki odżywcze na dużym obszarze, pomagając drzewu uzyskać wiele niezbędnych minerałów. W zamian drzewo zaopatruje grzyby w bogate w energię cukry, które wytwarza w procesie fotosyntezy.

Rozmnażanie w grzybach jest różne i złożone. Wiele grzybów może rozmnażać się bezpłciowo, na przykład gdy kawałki strzępek odrywają się i tworzą zupełnie nowe kolonie, a także seksualnie. Podczas rozmnażania płciowego grzybnia grzyba łączy się z odpowiednim rodzajem krycia tego samego gatunku pod ziemią (grzyby nie mają różnych płci). Wytwarzane są nowe strzępki, a gdy poziom temperatury i wilgotność gleby są odpowiednie, tworzą owocniki – lub grzyby – które pojawiają się nad ziemią.

Młode grzyby są znane jako przełączniki lub jaja. W wielu typach, gdy jajo się rozszerza, kapelusz pojawia się jako zasłona jaja, łodyga rozciąga się, a kapelusz otwiera się jak parasol. Rozszerzająca się czapka zrywa drugą zasłonę zabezpieczającą skrzela. Pozostałości tego całunu tworzą pierścień lub pierścień widoczny wokół łodygi u niektórych grzybów.

Tysiące, a nawet miliardy zarodników dojrzewają w rzędach blaszek na spodniej stronie kapelusza grzyba, a po przygotowaniu są przenoszone przez wiatr, wodę lub podczas przejażdżki na zwierzęciu. Tylko niewielki procent wyląduje na obszarze idealnym do kiełkowania i zamieni się w dodatkową grzybnię.

Niemniej jednak nie wszystkie grzyby mają skrzela; na przykład borowiki, a także klamra rozkładająca drewno, a także grzyby szyszkowate mają swoje zarodniki w wydłużonych rurkach, podczas gdy zarodniki jeża tworzą się na kolcach.

Owoce grzybów są niezbędnym pokarmem dla dzikich zwierząt. Wiewiórki, myszy komputerowe, wiewiórki, skunksy, jelenie i cietrzewie jedzą grzyby. Rude wiewiórki będą nawet całkowicie suszyły i kupowały grzyby w przestrzeniach oraz szczelinach pni drzew i gałęzi do późniejszego wykorzystania.

Niemniej jednak zbieracze ludzi są dobrym pomysłem, aby zachować ostrożność, jeśli planują spożywać grzyby.

„Istnieje całkiem sporo grzybów, które mogą cię zabić” – twierdzi Dave Muska, działacz na rzecz ochrony przyrody i pedagog w North Branch Nature Center w Vermont. Muska i uczniowie jego kursu mikologii zidentyfikowali 60 odmian grzybów w drewnie w jeden weekend tej jesieni, w tym kilka w gospodarstwie Amanita, w którym znajduje się jeden z najbardziej toksycznych grzybów. Radzi wziąć udział w kursie lub towarzyszyć doświadczonemu zbieraczowi przed spożyciem jakiegokolwiek rodzaju grzybów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj